Επισκέπτες

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ορισμός Κακοποίησης

Η κακοποίηση γυναικών αναφέρεται στην άσκηση σωματικής , ψυχικής , οικονομικής ή και σεξουαλικής βίας σε μια γυναίκα από τον σύζυγο ή τον ερωτικό σύντροφο , νυν και πρώην με στόχο την επιβολή ελέγχου . Ο όρος συμπεριλαμβάνει επομένως και το βιασμό στο ζευγάρι με ή χωρίς γάμο.


Ο όρος θύμα(τα) / επιζών(ες) αναφέρεται σε άτομα ή ομάδες ατόμων που έχουν υποστεί σεξουαλική βία ή βία που βασίζεται στο φύλο. Ενώ τα θύματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με κατανόηση και προσοχή, η αναφορά σε αυτά ως επιζώντες αναγνωρίζει τη δύναμη και τη δυνατότητα ανάκαμψής τους. Ωστόσο, κάποιες φορές, το θύμα σεξουαλικής βίας ή βίας που βασίζεται στο φύλο, παραμένει θύμα παρά τις εκάστοτε προσωπικές προσπάθειες και την όποια εξωτερική υποστήριξη. Σε συγκεκριμένα νομικά πλαίσια, ο όρος θύμα είναι αρμόζων και / ή αναγκαίος ούτως ώστε να εμπίπτει στους σχετικούς νόμους κατά την απαίτηση νόμιμης αποζημίωσης. Σε μη-νομικά πλαίσια, ωστόσο, η λέξη θύμα ενδέχεται να υπονοεί αδυναμία και να στιγματίζει το άτομο. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί θα πρέπει, βέβαια, να αποφεύγονται από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Λαμβανομένων, όμως, υπόψη όλων των παραπάνω, χρησιμοποιούνται και οι δύο όροι κατά περίπτωση.


Ενώ οι άνδρες και τα αγόρια είναι συχνά θύματα / επιζώντες σεξουαλικής βίας ή βίας που βασίζεται στο φύλο, τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πως τα θύματα / επιζώντες είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες και νεαρά κορίτσια. Παραδεχόμενες αυτή την πραγματικότητα, οι οδηγίες κάνουν χρήση θηλυκών αντωνυμιών για την περιγραφή των θυμάτων / επιζώντων.


Ο όρος φορείς αναφέρεται σε ιδιώτες, ομάδες, οργανώσεις και ιδρύματα που σχετίζονται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και της βίας που βασίζεται στο φύλο. Φορείς ενδέχεται να είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες, ο εντόπιος πληθυσμός, οι υπάλληλοι ή οι εθελοντές οργανισμών του ΟΗΕ, ΜΚΟ, κυβερνητικά ιδρύματα της χώρας υποδοχής, δωρήτριες χώρες και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας.





Πηγή: http://www.imlarisis.gr/main.php?p=173&more=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου